Utrechtse Taalontmoeting

Door Taal doet meer

 • €12.898,58

  103% van €12.500,00


 • 49

  Supporters

 • 7

  Vrijwilligers

 • 0

  Uren te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://voorjestadsie.nl/campaigns/utrechtsetaalontmoeting/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

rabobank_bijdrage

We hebben ons streefbedrag van €12.500,- gehaald!! Hartelijk dank aan alle donateurs!
We gaan graag nog even door met deze campagne, hoe meer financiering wij ophalen, des te meer Utrechtse vluchtelingen wij kunnen helpen! Bekijk onderstaand filmpje om te horen hoe belangrijk taal is in Utrecht.

Stel je voor: je komt te wonen in het mooie ‘stadsie’Utrecht, maar je hebt moeite met de taal, kent de inwoners niet en je hebt geen idee hoe je een werkplek kunt vinden. Voor jou misschien ondenkbaar, toch is het de realiteit voor veel vluchtelingen in Utrecht. En jij kunt ze helpen! Wil jij ook dat iedere Utrechter zich thuis voelt in de stad? En draag jij hier graag jouw steentje aan bij? Help Taal doet meer om taal- en ontmoetingsprojecten te kunnen organiseren voor vluchtelingen en investeer zo in de toekomst van Utrecht! 

Wie zijn wij?
Met ruim 600 enthousiaste vrijwilligers per jaar zorgt Taal doet meer ervoor dat Utrechters met een andere moedertaal dan het Nederlands mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving en zij zich hier thuis gaan voelen. Door middel van taal brengen wij Utrechters met verschillende achtergronden bij elkaar. Taal is nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken en je huiswerk te maken. Kortom: taal is de sleutel   naar de toekomst en vormt daarom de rode draad in ons werk.

Waarom deze crowdfunding?
Het aantal vluchtelingen en statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) die een woonplek hebben gevonden in Utrecht is de afgelopen jaren flink gegroeid. Eind 2015 werden 500 vluchtelingen opgevangen in de Jaarbeurs, waarna een tweede noodopvanglocatie opende in Kanaleneiland. In 2016 opende een tweede AZC haar deuren op de Ravellaan en begin 2017 wordt de nieuwe opvanglocatie in Overvecht in gebruik genomen. De gemeente Utrecht wil vluchtelingen de mogelijkheid geven om in de stad te kunnen blijven wonen en hier een leven op te bouwen. Dit blijkt lastig. Zij komen moeilijk in contact met andere Utrechters en hebben daarom weinig mogelijkheden om te oefenen met de Nederlandse taal. Om deze mensen mee te laten doen in de Utrechtse samenleving organiseert Taal doet meer taallessen, ontmoetingen en werktrajecten. Met deze activiteiten verbeteren Utrechters met verschillende achtergronden hun Nederlandse taal, komen zij in contact met andere Utrechters en zetten zij stappen richting de arbeidsmarkt. Dit vergroot de sociale samenhang in de stad. We investeren hiermee dus niet alleen in de toekomst van vluchtelingen in Utrecht, maar ook in de toekomst van Utrecht als geheel.

Wat doen wij?
Taallessen en taalontmoetingen
Taal doet meer organiseert op verschillende plekken in Utrecht activiteiten om vluchtelingen kennis te laten maken met de Nederlandse taal en samenleving. We gaan taalinloop-lessen organiseren in de opvanglocatie die in februari open gaat in Overvecht en twee keer in de week oefenen we met het de Nederlandse taal in ons taalcafé, waar buurtbewoners en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om in gesprek te gaan.

Taalontmoeting in het taalcafé

Taalontmoeting in het taalcafé

Taalles in de noodopvang in Kanaleneiland 2016.

Taalles in de noodopvang in Kanaleneiland 2016.

 

 

 

 

 

 


Hulp bij het vinden van werk
Statushouders in Utrecht die de basisvaardigheden van de Nederlandse taal onder de knie hebben gaan aan de slag met hun toekomst. Zij nemen deel aan het project ‘Op Eigen Kracht naar een Baan in Utrecht’, waarin Utrechters met een afstand tot de arbeidsmarkt en een andere moedertaal dan het Nederlands worden geholpen bij het vinden van een baan. Eigen Kracht helpt door de inzet van vrijwillige (loopbaan)coaches, trainingen en workshops. Maar ook door samen te werken met bedrijven, die de deelnemers een kans geven om werkervaring op te doen.

Fietstocht NS

foto © Aziz Kawak. Creatieve netwerkbijeenkomst:Op de OV=fiets netwerken met medewerkers van de NS!

Wat kun jij doen?
Voor het realiseren van deze activiteiten werken we met een enthousiast team van medewerkers en vrijwilligers. Maar om de activiteiten te blijven organiseren en zo veel mogelijk vluchtelingen en statushouders te helpen hebben wij ook jouw hulp nodig! We zijn op zoek naar financiële ondersteuning, onder anderen voor het organiseren van workshops en trainingen voor (taal)vrijwilligers, de ontwikkeling en aanschaf van lespakketten, koffie en thee in het taalcafé, het organiseren van Eigen Kracht trajecten, het sponsoren van een opleiding van Eigen Kracht deelnemers en de aanschaf van bijvoorbeeld woordenboeken, schriften en pennen voor onze cursisten. Draag jij liever op een andere manier bij aan onze projecten? Dat kan ook! Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers die vluchtelingen en statushouders willen helpen met taalles, gespreksvoering of coaching op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een workshop te geven, een werkervaringsplek aan te bieden of een netwerkgesprek te voeren. Alles in het kader van arbeidsparticipatie!

Met jouw bijdrage kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat Utrechtse vluchtelingen zich, net als wij, thuis voelen in onze stad. Doe je mee? Kies een pakket uit dat bij je past en help vluchtelingen zich te ontwikkelen in de stad Utrecht. Blijf op de hoogte van de campagne via onze Facebook pagina Utrechtse Taalontmoeting.

16 Reacties

 1. Claire Lafleur

  Studievereniging V.U.G.S. heeft een onwikkelingscommissie die jaarlijks een goed doel kiest en geld inzamelt voor dit goede doel. Afgelopen jaar heb ik Taal doet meer gekozen en dit is het resultaat van het afgelopen verenigingsjaar (augustus 2015- juli 2016). Dit geld is onder andere binnen gehaald met een groots kerstontbijt, een verenigingskalender en verkopen van lekkernijen op feesten. Wij wensen jullie heel veel succes met het besteden van dit bedrag en horen graag wat het resultaat is.

  Met vriendelijke groet,

  namens het 94e bestuur der V.U.G.S. 2015-2016

  Claire Lafleur

 2. Lineke Maat

  Vandaag kan ik €265 storten: geld dat contant is bijgedragen door bezoekers van het Taal doet meer College “over dromen en drama’s” met Paul Scheffer. Scheffer onderbouwde waarom beheersing van de taal een voorwaarde is voor effectief burgerschap. En dat we inburgering niet aan de overheid of markt kunnen overlaten. “De samenleving moet dit zelf als opdracht ervaren”. Dank voor alle financiële én inhoudelijke bijdragen. De avond werd mooi samengevat door Ali Amghar. Hij sprak een dankwoord: “… voor de taalcoaches die elke week het mooiste geschenk geven: de Nederlandse taal”.

 3. Niek van Hees

  – Goed, actueel, constructief doel.
  – Pragmatische benadering van vrijwilligerswerk/bijdrages.
  – Fijne, nuttige en leerzame tijd gehad als mentorcoördinator bij Taal Doet Meer!

 4. Roos Breedveld

  Goede actie Noor! Bij deze ook een bijdrage van mij :), succes nog met het geld ophalen! xxxRoos

 5. Pingback: Crowdfunding Utrechtse Taalontmoeting online! | Taal doet meer

 6. Taal doet meer

  Een speciale vermelding gaat uit naar Budgetcam cameraverhuur (https://budgetcam.nl/), die hun apparatuur beschikbaar hebben gesteld voor het maken van onze crowdfundingsfilm. Namens het team van Taal doet meer: hartelijk dank voor jullie bijdrage!

 7. ellen van den Heuvel

  evt ben ik ook te benaderen voor vrijwilligerswerk, maar op dit moment ben ik daar nog niet zeker van. Dus neem contact op indien nodig. Groet Ellen

 8. jeannette van lanen

  mooi filmpje
  Ik wil graag bijdragen om mensen een stem te geven.
  Hoop dat jullie actie gehoor vindt!

Geef een reactie

 1. Rick de Graaff
  €25,00
 2. Janneke
  €20,00
 3. Claire Lafleur
  €1.313,58
 4. Anoniem
  €25,00
 5. Anoniem
  €25,00
 6. Lineke Maat
  €265,00
 7. Anoniem
  €15,00
 8. Dayenne Bosveld
  €15,00
 9. Selina Tomur
  €10,00
 10. Sjaak van Dam
  €6.500,00
 11. Jacomijn Baart
  €10,00
 12. Laura Bakker
  €10,00
 13. Hans van Dinther
  €25,00
 14. Miriam Scha
  €25,00
 15. Kees Dielissen
  €50,00
 16. Anoniem
  €50,00
 17. sander willemsen
  €25,00
 18. Mirjam
  €10,00
 19. Roos Woltering
  €200,00
 20. Anoniem
  €25,00
 21. Niek van Hees
  €25,00
 22. Emilie Vlieger
  €25,00
 23. Roos Breedveld
  €10,00
 24. Anoniem
  €150,00
 25. Anoniem
  €50,00
 26. Marloes de Jong
  €50,00
 27. José Gudden
  €20,00
 28. Anoniem
  €15,00
 29. Piet van Dijk
  €500,00
 30. Rob
  €25,00
 31. Marianne Oostveen
  €500,00
 32. Anoniem
  €500,00
 33. Theo en Marian en Marian
  €50,00
 34. Anoniem
  €25,00
 35. Denise Heijers
  €25,00
 36. ellen van den Heuvel
  €25,00
 37. Jitske Aans
  €20,00
 38. Milou Koreman
  €10,00
 39. Jeanne Verberne
  €15,00
 40. Jeroen Hollander
  €25,00
 41. henk van den berg
  €50,00
 42. jeannette van lanen
  €50,00
 43. Anoniem
  €15,00
 44. Anoniem
  €25,00
 45. Anoniem
  €10,00
 46. Petra van Straaten
  €15,00
 47. Anoniem
  €25,00
 48. Rabobank Utrecht
  €2.000,00

Deze Campagne is afgelopen. Het is niet meer mogelijk om bij te dragen.

 • 24 Supporters

  Dank voor je bijdrage! Vul hier een bedrag naar keuze in.

 • 6 Supporters

  Met jouw donatie wordt het taalcafé nóg gezelliger. In ruil hiervoor krijg jij een set ansichtkaarten die speciaal zijn ontworpen voor Taal doet meer.

 • 13 Supporters

  Je zorgt met je donatie voor een lespakket voor één cursist. In ruil daarvoor krijg jij een toegangskaart voor het Taal doet meer College.

 • Supporters

  Drie cursisten krijgen door jouw donatie een lespakket aangeboden. Hier tegenover staan vier toegangskaarten voor het Taal doet meer College.

 • 2 Supporters

  Met deze donatie zorg jij ervoor dat 20 vrijwilligers hun kennis op het gebied van (taal)coaching verder uit kunnen bereiden. Zij kunnen professionele trainingen volgen en krijgen tips om in de praktijk te gebruiken. In ruil hiervoor wordt jij uitgenodigd voor een thema-avond in ons taalcafé. Daarnaast ontvang je twee toegangskaarten voor het Taal doet meer college.

 • 4 Supporters

  Met jouw donatie kunnen wij een half jaar lang groepslessen aanbieden voor 10 cursisten. Om jou in contact te brengen met Utrechtse vluchtelingen organiseren wij een stadswandeling door Utrecht. Daarnaast ontvang je twee toegangskaarten voor het Taal doet meer college.

 • Supporters

  Jij zorgt er met jouw donatie voor dat een cursist een jaar lang deel kan nemen aan Eigen Kracht, het taal+werk traject van Taal doet meer. Voor jouw bedrijf wordt een kennismaking op maat georganiseerd, zodat jullie kennis kunnen maken met arbeidspotentieel. Het doel hierbij is het vormen van een netwerk en het vinden van betaald werk. Daarnaast ontvang je twee toegangskaarten voor het Taal doet meer college.

This Campagne has ended. No more pledges can be made.

 • 4 Backers
  26 Vrijwilligers nodig

  Ga zelf aan de slag als taalcoach en help één of meerdere cursisten met het leren van de Nederlandse taal!

 • 1 Backers
  19 Vrijwilligers nodig

  Begeleid iemand bij zijn of haar zoektocht naar werk!

 • Backers
  10 Vrijwilligers nodig

  Deel jouw kennis en ervaring op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie met onze Eigen Kracht cursisten in een door jou georganiseerde workshop!

 • Backers
  20 Vrijwilligers nodig

  Bied een van onze Eigen Kracht cursisten de kans om zich te ontwikkelen en werkervaring op te doen binnen jouw bedrijf!

 • 1 Backers
  4 Vrijwilligers nodig

  Organiseer een werkbezoek bij jouw bedrijf, zodat jouw collega's en onze Eigen Kracht cursisten kennis kunnen maken met elkaar!

 • 1 Backers
  19 Vrijwilligers nodig

  Voer een netwerk gesprek van 1 tot 2 uur met één van onze Eigen Kracht cursisten. Geef hem of haar al jouw tips en deel je netwerk.